Monday, 18 February 2013

Kota Thaif dan Buah Zaqqum

Negara Arab Saudi terkenal dengan iklim dan cuaca panas. Maklumlah dataran Arab memang ditakdirkan Allah SWT dengan sedemikian rupa. Tetapi jangan hairan dan takjub dengan sebuah kota bernama Thaif. Jika di Malaysia, mungkin seperti Cameron Hihglands, yang dianugerahkan dengan suhunya yang sejuk dan dingin.  Thaif adalah sebuah daerah yang lokasinya hanya 80 kilometer dari Mekah, tetapi mempunyai iklim yang sungguh berbeza dengan Mekah. Di Mekah, mungkin orang ramai terbiasa dengan suhu panas sehingga melebihi 40 darjah celcius pada umumnya. Jarak di antara Mekah dan Thaif hanyalah sejam lebih perjalanan menaiki kenderaan biasa.

Thaif terkenal sebagai pengeluar produk sayur-sayuran dan buah-buahan di Arab Saudi. Thaif diberkati Allah SWT dengan kesuburan tanahnya walaupun komposisi tanahnya yang berbatu lebih banyak. Buah-buahan dan sayur-sayuran yang terdapat dipasar tradisionalnya melimpah ruah dan segar. Segala jenis buah-buahan dan sayur-sayuran berada di Thaif termasuk penghasilan buah delima yang sangat terkenal. Semua produk tersebut diedarkan diseluruh Arab Saudi dan lain-lain negara di Tanah Arab.

Untuk memasuki Thaif, diperlukan keizinan khusus dan pemeriksaan yang cukup ketat. Ini mungkin kerana disana terdapat akedemi tentera dan gedung senjata kerajaan Arab Saudi. Thaif dikelilingi oleh pergunungan yang sekali gus mempengaruhi iklim dingin dan sejuk. Dahulunya, Thaif sekadar mengingatkan kisah pengusiran baginda Nabi Muhammad SAW dan dilempar betu oleh musuhnya. Kini daerah ini pula tumbuh subur pokok zaqqum, pokok yang dipenuhi duri tajam dan besar.

Apakah gerangan pokok zaqqum ini ? Adakah ia sama dengan pokok ghorqod Yahudi ? Atau apakah hikmah disebalik pohon zaqqum yang tumbuh di Thaif dengan pokok zaqqum di neraka ? Firman Allah SWT bermaksud : Dan (demikian juga kami jadikan) pokok yang dilaknat (zaqqum) didalam al-Quran dan Kami beri mereka takut (dengan berbagai-bagai amaran), maka semuanya itu tidak menambahkan mereka melainkan dengan kekufuran yang melampau-lampau . (al-Israa' :60) Firman Allah SWT lagi yang bermaksud : Sesungguhnya Kami jadikan pokok zaqqum itu satu ujian bagi orang-orang zalim (didunia dan azab seksa bagi mereka diakhirat). (as-Saaffat : 63)

Manakala firman Allah SWT bermaksud : (ingatlah), sesungguhnya pokok zaqqum (buahnya) menjadi makanan bagi orang-orang yang berdosa (dalam neraka) , makanan ini pula panas, seperti tembaga cair, mendidih dalam perut, seperti mendidihnya air yang meluap-luap panasnya . (ad-Dukhan :43-46) Firman Allah SWT bermaksud : Sebenarnya ia (zaqqum) sebatang pohon yang tumbuh didasar nereka yang marak menjulang. Buahnya seolah-olah kepala syaitan-syaitan. (as-Saaffat : 65-65)

Seperti dimaklumkan, syaitan sentiasa melihat kita sedangkan kita tidak dapat melihatnya. Syaitan mendengar apa yang kita katakan sedangkan kita tidak merasa akan bisikannya. Iblis laknatullah menggoda manusia dengan cara yang halus dan tidak dirasai manusia. Rasulullah SAW bersabda bermaksud : " Sesungguhnya syaitan berjalan dalam tubuh manusia seperti berjalan atau mengalirnya darah. "

Daripada Abu Hurairah ra katanya, Rasulullah SAW bersabda bermaksud : " Syaitan mengikat tengkuk salah seorang kamu (setiap orang) ketika tidur pada waktu malam dengan tiga ikatan. Apabila orang yang tidur itu bangun daripada tidurnya kemudian dia mengingati Allah SWT (membaca doa bangun tidur), maka terbukalah satu ikatan. Jika dia berwudhuk, terbukalah satu ikatan lagi,dan jika dia mengerjakan solat (subuh) , terbukalah ikatan yang ketiga, sehingga dia menjadi sihat dan cergas. Kalau tidak melakukan yang tiga itu, dia merasakan rimas atau malas. " Demikianlah bahaya yang ditimbulkan oleh Syaitan .

SETITIK ZAQQUM

Berbalik kepada pokok zaqqum, Rasulullah SAW bersabda bermaksud : " Seandainya setitik daripada zaqqum dititikkan didunia nescaya akan menghancurkan kehidupan semua penghuninya. Lalu bagaimana dengan keadaan orang yang menjadikan zaqqum sebagai makanannya ?" (riwayat Tirmizi, Ibnu Majah dalam sunannya, kitab az-zuhud, bab shifat an-Nar).  

Walaupun pokok zaqqum tidak sama dengam pokok ghorqod, tetapi orang-orang Yahudi sudah terkenal dan suka menanam dan memelihara pokok ghorqod dan kini telah banyak terdapat dan ditanam oleh mereka, khususnya di bumi Palestin, bahkan pokok tersebut diedarkan ke seluruh Amerika Syarikat .

Rasulullah SAW bersabda bermaksud : Tidak akan terjadi kiamat hingga kaum Muslimin memerangi kaum yahudi, lalu membunuh mereka, sehingga seorang Yahudi bersembunyi di balik batu dan pokok, lalu batu dan pohon itu berkata : Hai Muslimin, hai hamba Allah, ini Yahudi dibelakangku, kemarilah, bunuhlah dia kecuali pokok ghorqod, maka itu adalah daripada pokok-pokok Yahudi.  (riwayat muslim)

Begitu juga tanah Palestin adalah warisan umat Islam sejagat sejak Zaman berzaman daripada para Nabi dan Rasul yang diutuskan Allah SWT.

SUMBER : HARIAN METRO (MEGA AGAMA)

No comments:

Post a Comment